Nieuwe hypotheekregels, wat zijn de mogelijkheden?

Geplaatst door op augustus 29, 2014 in Handig om te weten, Nieuws

Nieuwe hypotheekregels, wat zijn de mogelijkheden?

Met ingang van 1 januari 2013 zijn de regels rondom hypotheken flink aangescherpt. Voor veel starters betekent dit dat het lastiger is om een hypotheek af te sluiten, al zijn er nog kansen genoeg. Daar staat tegenover dat men ook minder risico loopt en een duidelijker beeld heeft van de te verwachten maandlasten. Een aflossingsvrije hypotheek levert daardoor geen hypotheekrenteaftrek meer op, waardoor deze risicovolle hypotheekvorm voor veel starters niet meer tot de mogelijkheden horen. Daardoor blijven er in de meeste gevallen twee hypotheekvormen over. Maar hoe zien deze er volgens de nieuwe regels eigenlijk uit?

 

De annuïteitenhypotheek

In tegenstelling tot een aflossingsvrije hypotheek, waarbij je tijdens de looptijd alleen rente betaalt en niet aflost, los je bij een annuïteitenhypotheek zowel de rente als de schuld af. Doordat je na verloop van tijd meer van je schuld aflost, betaal je ook minder rente. Je maandlasten stijgen daardoor echter wel, omdat je ook minder rente kunt aftrekken. Het voordeel is echter dat je na dertig niets meer betaalt, terwijl je bij een aflossingsvrije hypotheek daarna ook nog blijft betalen. Onderstaande grafiek laat het verschil duidelijk zien:

maandlasten_hypo

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten in het begin relatief hoog, maar worden deze na verloop van tijd steeds lager. Dat komt omdat je iedere maand een vast bedrag van je schuld aflost, waardoor het bedrag aan rente alsmaar daalt. Daar staat wel tegenover dat ook het belastingvoordeel steeds minder wordt. In de grafiek hieronder kun je prima zien hoe al deze elementen zich tot elkaar verhouden en wat dit betekent voor de maandlasten:

maandlasten_hypotheek_lineair