Hoe je als starter nog steeds prima aan een huis kunt komen

Geplaatst door op maart 6, 2014 in Handig om te weten, Nieuws

Hoe je als starter nog steeds prima aan een huis kunt komen

De afgelopen jaren is het beeld van de huizenmarkt behoorlijk gekanteld. Huizen worden minder snel verkocht, de prijzen zijn niet meer zo hoog als een paar jaar geleden en het is vaak moeilijker om een hypotheek rond te krijgen. Het zijn allemaal verschijnselen waardoor vooral starters op de woningmarkt zich nog wel een paar keer bedenken voor ze zich aan dit avontuur wagen. Goed nadenken is verstandig, maar het is zonde om een eigen woning te laten schieten omdat dat misschien onmogelijk lijkt. Er zijn namelijk ook voor starters nog steeds opties om een huis te financieren.

 

Informeer eens naar de starterslening

De starterslening is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen en de kosten van het huis dat u wilt kopen. Het voordeel van een starterslening is dat deze een rentevaste periode kent van vijftien jaar, zodat u voor langere tijd precies weet waar u aan toe bent. De eerste drie jaar betaalt u zelfs helemaal geen aflossing en ook geen rente. Daarna wordt er naar uw inkomen gekeken om te kijken wat u af kunt lossen als de lasten op dat moment toch nog te hoog blijken. Bijkomend voordeel is dat ook de rente die over een starterslening aftrekbaar is van het belastbaar inkomen. Momenteel zijn er bijna driehonderd gemeentes in Nederland die de starterslening aanbieden.

 

Wat is er nog meer mogelijk als starter?

Wanneer de bank je geen hypotheek wil verstrekken omdat je bijvoorbeeld geen vast contract of intentieverklaring hebt, dan is het ook nog mogelijk dat je ouders voor je garant staan. Eventueel is het ook nog een optie dat je ouders met de overwaarde van hun huis een tweede hypotheek afsluiten waarmee je jouw woning financiert. Tot slot hebben de meeste hypotheekverstrekkers ook nog speciale hypotheken voor starters. Hierover kun je je het beste laten voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur, waarbij het belangrijk is om de verschillende producten zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Kijk voor meer informatie over startersleningen, restschuld of hypotheekgesprekken op Gewoon over geld. Dit informatieplatform geeft veel nuttige informatie.