Het (ver)kopen van uw woning

Het kan zijn dat u al een koopwoning heeft en op zoek bent naar een andere woning in Noord-Holland. U heeft wellicht een leuke woning gezien op Funda of op Makelaarsland.

Via verschillende makelaars of hypotheekadviseurs kunt u advies aanvragen. Uw eigen situatie wordt bekeken en aan de hand van het soort huis wat u nu heeft en in welke regio u woont. Zo kunt u bepalen of u eerst uw eigen woning te koop zet of al uw droomwoning kunt gaat kopen.

Eerst het eigen huis verkopen of eerst kopen hangt af van de situatie op de huizenmarkt en uw eigen situatie. Wanneer er veel vraag naar uw woning is en weinig aanbod in uw omgeving, dan kunt u uw huis snel verkopen.
Het voordeel van eerst kopen is dat de verkoopprijs en de overdrachtsdatum afgestemd kunnen worden op de nieuwe koopwoning. Het nadeel zou kunnen zijn dat de oude woning minder snel verkocht wordt met als gevolg de dubbele woonlasten. Het andere nadeel is het bijstellen van de vraagprijs van de oude woning.

Als er veel aanbod is op de huizenmarkt, dan is het advies om eerst de huidige woning te verkopen. Financieel is dat wel aantrekkelijker want er is geen tijdsdruk bij de verkoop van het huis. Daardoor blijft de verkoopprijs constant. Wel is het zaak om bij de koopvoorwaarden de tijd van vertrek uit uw oude woning aan te geven voordat u naar uw nieuwe woning gaat. Dat geeft tijd om zelf een nieuwe woning te zoeken. Wanneer die niet vermeld wordt in de woningvoorwaarden, dan kan het zijn dat u bij verkoop tijdelijk een woning moet huren met de nodige extra huurkosten en opslagkosten voor uw inboedel.

Bij het verkopen van de huidige woning en de aankoop van een nieuwe woning in Noord-Holland, is het raadzaam om een hypotheekadviseur of NVM Makelaar in de arm te nemen. De hypotheekadviseur en de NVM makelaar kunnen u begeleiden en adviseren bij alle financiële zaken rondom de verkoop en de aankoop. Zaken zoals de definitieve transportdata, de opleverdata, de overdrachtshypotheek en de Nationale Hypotheek Garantie worden dan besproken.

De hypotheekadviseur en de RVM makelaar houden rekening met uw wensen bij de aan en verkoop van de woning.