Gevolgen herfstakkoord voor huizenbezitters

Geplaatst door op december 16, 2013 in Handig om te weten

Gevolgen herfstakkoord voor huizenbezitters

In het begrotingsakkoord voor 2014 heeft het kabinet een aantal plannen opgenomen die gunstig en minder gunstig uitpakken voor (toekomstige) huizenbezitters in Nederland. In dit artikel zetten we de veranderingen op een rij:

Nationale Hypotheek Garantie

Meer mensen zullen vanaf volgend jaar de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mislopen doordat deze in verschillende stappen wordt verlaagd van 290.000 euro naar 225.000 euro op 1 juli 2016. Een maatregel die wel gunstig is voor mensen met een koophuis is dat de fiscale vrijstelling  voor schenkingen die worden besteed aan de eigen woning wordt verhoogd naar 100.000 euro. De schenking geldt niet alleen voor de aankoop van de woning of het aflossen van de hypotheek, maar ook voor verbouwingen bijvoorbeeld.

Restschuld

restschuldVanaf 1 januari 2014 is het voor huisbezitters mogelijk om een restschuld onder bepaalde voorwaarden mee te financieren in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Het kabinet wil met deze maatregel mensen stimuleren die willen verhuizen, maar daar van afzien omdat ze een restschuld voorzien. Om gebruik te kunnen maken van de regeling moeten er wel aan een aantal criteria worden voldaan. Zo mogen de kosten voor de nieuwe woning en de restschuld niet boven de actuele kostengrens van de NHG uitkomen. Op dit moment is de grens 290.000, maar vanaf 1 juli 2014 wordt deze naar 265.000 verlaagd.

Dubbele lasten

Mensen die hun oude huis niet verkocht krijgen, kunnen opgelucht ademhalen: de crisismaatregelen voor woningbezitters met dubbele lasten zijn met een jaar verlengd. De termijn voor de renteaftrek van het huis dat te koop staat, blijft daarmee op drie jaar. Ook de terugkeerregeling wordt verlengt met een jaar. Dat betekent dat huiseigenaren die de te koop staande woning verhuren onder de leegstandswet, recht hebben op renteaftrek als de verhuurperiode afgelopen is. De leegstandswet regelt onder andere dat het makkelijker is voor huiseigenaren om een woning die te koop staat tijdelijk te verhuren.